script type="text/javascript"> jQuery(document).ready(function(){ jQuery("article.et_pb_post").each(function(){ jQuery(">a:first-child, .et_pb_image_container", this).insertAfter(jQuery(".post-meta", this)); }); });
Select Page

Aangezien ik helaas veel problemen had met mijn KPN Experia Box v10a heb ik besloten om een MikroTik RB4011 aan te schaffen en de Experia Box de deur uit te doen. Het heeft me helaas wel wat tijd gekost dit goed aan de praat te krijgen, voor het Routed IPTV stuk vanuit KPN.

Let op, KPN heeft sinds maart 2020 meer info vrijgegeven:
https://www.kpn.com/service/internet/wifi-en-modems/eigen-modem-instellen-en-gebruiken.htm

Let wel dat je de Multicast package nog dient te installeren (althans op mijn RB4011) om de IGMP-PROXY te kunnen instellen. Download de packages van de Mikrotik website en sleep deze dan naar de WinBox. Vervolgens herstart je de MikroTik en de package wordt opgenomen.

MikroTik Configuratie voor KPN

<hier stond de config, ivm gevoelige info komt deze hier niet te staan>

Via netwerkje.com is veel info te vinden over how-to config, let wel dat je alles goed na leest en de config ook begrijpt, mij is opgevallen dat niet alles 100% werkt door een copy/paste van de config.

NAT Rules aanmaken

Om verkeer van buiten naar binnen toe te laten kun je rules toevoegen in de module /ip firewall nat. Hieronder een voorbeeld om HTTPS (443) door te zetten van buiten naar binnen.

add action=dst-nat chain=dstnat dst-address=<EXTERN_IP> dst-port=443 protocol=tcp to-addresses=<INTERN_IP> to-ports=443